Where is Jamaica Located?

We were asked a few days ago, where is Jamaica Located? Like most Jamaicans we take it for granted that the rest of the world knows where Jamaica is located.

We are a little dot on the world map so there is no shame in asking!

Jamaica is a beautiful island paradise located in the western Caribbean or the West Indies. The island is 90 miles south of Cuba and 110 miles west of Haiti. (Special Credit for the Maps to Freeworld Maps).

We are located below the South Eastern part of the US and North of South America. Jamaica is located at latitudes of 17° and 19°N and longitudes 76° and 79°W.

Jamaica is around 1 ½ hours by air from Miami, Florida. If you are travelling from New York we are 3 ¾ hours by air. If you are flying from London we are 9 ¾ hours by air.

Jamaica forms part of the Greater Antilles which includes Jamaica, Puerto Rico, Dominican Republic and Haiti. Jamaica is surrounded by the Caribbean Sea. The island is slightly smaller than the state of Connecticut in the United States.

This translates to a land area of 10,990 km/sq. Jamaica is the fourth largest island in the Caribbean. The country is mostly mountainous with coastal lowlands.

The highest point in Jamaica is the Blue Mountain Peak which is in the eastern part of the island.

Now you Know Where is Jamaica Located, Here are a few facts about Jamaica!

1) Is Jamaica a country?
Answer: Yes

2) What is the language of Jamaica?
Answer: English

3) What is the population of Jamaica?
Answer: 2.75 million people

4) What country is Jamaica in?
Answer: Jamaica is a country; it is not part of another country

5) Is Jamaica a country or an Island?
Answer: Jamaica is both a country and an island

6) What continent is Jamaica in?
Answer: Jamaica is not located in a continent. It is an island in the Caribbean. It is located between the continents of North and South America.

7) Is Jamaica in the Caribbean?
Answer: Yes Jamaica is located in the Caribbean. It is located in the western Caribbean.

8) Is Jamaica in South America?
Answer: No, Jamaica is not in South America. It is located north of South America.

9) Is Jamaica in Africa?
Answer: No, Jamaica is not in Africa. However, most of the population of Jamaica is of African descent.

10) What is Jamaica known for?
Answer: Reggae music, Running, Coffee, Beautiful Beaches and gorgeous people.

11) Is Jamaica a country or a state?
Answer: Jamaica is a country

12) Is Jamaica a Spanish Speaking Country?
Answer: No, the official language is English

13) What sea is Jamaica located in?
Answer: Jamaica is located in the Caribbean Sea.

14) What countries are close to Jamaica?
Answer: Cuba, Haiti, Cayman, Dominican Republic, Columbia

15) What is the best part of Jamaica?
Answer: We are tempted to tell you everywhere; however, our favourite part of Jamaica is the parish of Portland on the eastern part of the island.

16) What is the capital of Jamaica?
Answer: Kingston on the southern part of the island.

17) When is the Jamaican Independence Day?
Answer: Our independence day is August 6th

** Special Credit for the Maps to Freeworld Maps



Do you want information on attractions, travel deals and events in Jamaica?

Join Our mailing list!

Leave a Comment

Your email address will not be published.